 |
Małaszewicze Pogaduchy mieszkańców i nie tylko
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Asgaroth
Nowicjusz

Dołączył: 21 Maj 2006
Posty: 37
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: m-cze
|
Wysłany: Nie 17:08, 25 Cze 2006 Temat postu: |
|
|
KAWA słowo pochodzenia arabsko-tureckiego.
Napój z prazonych a później zmielonych ziaren kawy uzyskiwanych z drzewek kawowca.
Roslina pochodzi z Afryki,uprawiana także w Ameryce Płd.
Napój z kawy pierwsi zaczeli sporządzac a XIV w. Araboowie.
Europejczycy 300 lat później W Londynie pierwsza kawiarnia powstała w 1652,w Paryżu w 1672, w Wiedniu w 1683, założył ją Polak Kulczyński, korzystając z zapasów armii tureckiej po bitwie pod Wiedniem.
Do końca XVII w. kawę sprowadzano wyłącznie z Jemenu,ale w miarę rosnących potrzeb plantacje powstały na Cejlonie,w Indonezji,Indiach Zach. , w Brazylii.
KAWA zawdzięcza swoje orzeźwiające działanie kofeinie,której zawiera,zależnie od gatunku od 0,5 do 2%.
Kawa pobudza procesy kory mózgowej, zmniejszając znużenie, ale też zwiększa ciśnienie, powoduje zawroty głowy, bezsenność.
Za najlepszą kawę uchodzi Arabica uprawiana w Etiopii.Ma owoce podobne do wiśni, o kolorze naprzód zielonym,potem czerwonym a gdy dojrzeje szaroniebieskim,owoc zawiera jedno lub dwa nasiona-ziarna kawy.
Kawa po turecku-zmielona , zalana zimną wodą i zagotowana z cukrem.
Kawa po wiedeńsku-parzona w expresie,osobno gorąca śmietanka.
Kawę rozpuszczalną uzyskuje się poprzez odparowanie wody z rozpylonego naparu kawowego w strumieniu gorącego powietrza lub w procesie liofilizacji(z zamrożonego ekstraktu usuwa się wodę za pomocą pompy próżniowej)Druga metoda daje kawę o znacznie lepszym aromacie i smaku.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Asgaroth
Nowicjusz

Dołączył: 21 Maj 2006
Posty: 37
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: m-cze
|
Wysłany: Czw 0:08, 04 Paź 2007 Temat postu: |
|
|
HERBATA -roślina uprawiana dla pączków i liści, z których prdukuje się herbatę na napar.
Ojczyzną herbaty są poludniowe Chiny,Birma i Wietnam.
Dwa podstawowe gatunki:chińska(krzew) i assam(drzewo).
Istnieją trzy podstawowe rodzaje suszonej herbaty:czarna-fermentowana,zielona-nie fermentowana i ulung,czerwona-częściowo fermentowana.
Herbaty czarne sortuje się zależnie od wielkości liści i ich stanu połamania:Flowery Pekoe-pączki,zawiązki liści i najdrobniejsze , Orange Pekoe-nieco większe całe liście pędu i Souchong Pekoe(broken)-trzecie lub czwarte listki.
W skład chemiczny herbaty wchodzi tanina,która daje naparowi cierpki smak i gasi pragnienie,także kofeina,działająca pobudzająco.
Herbata zawiera wiele polfenoli,cząstek niszczących wolne rodniki,dlatego przeciwdziała starzeniu,pomaga w zwalczaniu raka i chrób serca.
Herbata zjawiła się w Europie w początkach XVIIw.
Uprawę herbaty w Indiach zaczęto w 1834r.
Herbate w torebkach wkładanych do filiżanek wprowadził Tomasz Sullivan,hurtownik nowojorski,który wysyłał swoim klientom próbki herbaty w torebeczkach jedwabnych zamiast,jak dotychczas w blaszanych pudełkach,ilość w torebeczce wystarczała na zaparzenie filiżanki.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Asgaroth
Nowicjusz

Dołączył: 21 Maj 2006
Posty: 37
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: m-cze
|
Wysłany: Wto 0:00, 15 Sty 2008 Temat postu: |
|
|
O co chodzi w tej kawie ?
Aromat kawy to przede wszystkim tłuszcze. Wszystkie ziarna zawierają porcję tłuszczu, ale ziarenka kawy mają całą mieszaninę olejków aromatycznych. Podczas palenia kawy surowej, olejki występuja na powierzchnię ziarna. Charakterystyczny zapach kawy zawdzieczamy mieszaninie zwiazków o tajemniczej nazwie kafeol, które powstają podczas jej prazenia.
Zanim kawa stała sie napojem traktowano ją jal pożywienie, jedząc owoce kawy. Później zaczeto uznawać ja za lek, który zwalcza zmęczenie i senność. Aż w końcu stała się napojem orzeźwijacym.
wszystko przez kofeinę która wprowadza w organiźmie prawdziwą rewolucję: pobudza system nerwowy, serce i nerki. Ale zbyt duże dawki kofeiny przyśpieszaja pracę serca i wywołuja w organiźmie sytuacje podobne do stresu.
Kawa może też byc przyczyną powstawania niestrawności, bólu żolądka, pieczenia w przełyku, skurczu jelit, nudności, kolki, ucisku w okolicy wątroby i woreczka żółciowego.
PICIE KAWY ALBO ZDROWIE WYBÓR NALEŻY DO CIEBIE
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|